[kenali Spesies Hidupan Liar: Murai Batu]

[KENALI SPESIES HIDUPAN LIAR: MURAI BATU]

Murai Batu (????ℎ????????????-???????????????????????? ????ℎ????????????) atau nama saintifiknya ????????????????????????ℎ???????? ???????????????????????????????????????????? (???????????????????????????????????????????? ????????????????????????????????????????) dari famili ???????????????????????????????????????????????? dikategorikan oleh ???????????????? ???????????? ???????????????? ???????? ???????????????????????????????????????? ???????????????????????????? sebagai ???????????????????? ???????????????????????????? (????????). Di Semenanjung Malaysia, spesies ini terletak dalam ???????????????????????? ???????????????????????????? (dilindungi) di bawah Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010 [???????????????? 716].

Burung jantan spesies ini mempunyai ciri-ciri seperti bahagian kepala dan belakang badan berwarna biru-hitam, bahagian bawah badan berwarna oren kemerahan, ???????????????? berwarna putih dan ekor yang panjang berwarna hitam. Burung betina mempunyai warna seperti burung jantan tetapi warnanya lebih pudar. Ekor betina adalah lebih pendek.

Habitat spesies ini adalah kawasan hutan tanah pamah, hutan dipterokap, hutan sekunder dan kawasan buluh. Diet pemakananya adalah serangga dan inventebrata. Burung ini suka bersembunyi dari pandangan manusia namun siulannya yang kuat dan lunak amat mudah didengari. Siulannya juga membuatkan ianya menjadi spesies yang gemar dipelihara.

Disebabkan terdapat ciri-ciri kecantikan serta kemerduan siulan suara burung ini, ia banyak mendapat permintaan bukan sahaja di dalam Negara malahan di luar Negara terutamanya di Indonesia. Ini menyebabkan banyak spesies burung ini diseludup ke negara jiran dan jika ia tidak dibendung lama kelamaan spesies ini akan pupus di Negara kita. Di bawah ???????????????? 716, spesies ini dibenarkan untuk dipelihara, namun perlulah diperolehi secara sah dan mengikut peraturan yang telah ditetapkan.

Kredit gambar: Hairol Mat Zin