[kenali Spesies Hidupan Liar: Kongkang ]

[KENALI SPESIES HIDUPAN LIAR: KONGKANG ]

Kongkang ( ???????????????? ????????????????????) atau nama saintifiknya ???????????????????????????????????????? ???????????????????????????? dikategorikan oleh ???????????????? ???????????? ???????????????? ???????? ???????????????????????????????????????? ???????????????????????????? sebagai ???????????????????????????????????????? (????????). Di Semenanjung Malaysia, spesies ini adalah dilindungi sepenuhnya di bawah Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010 [???????????????? 716].

Kongkang juga dikenali sebagai Kera Duku. Taburan spesies ini adalah di Semenanjung Malaysia, Selatan Thailand, Singapura dan Indonesia. ia boleh ditemui sehingga di ketinggian 1300 m dari aras laut. Habitat bagi spesies ini adalah seperti hutan primer dan hutan sekunder yang merangkumi hutan tanah pamah, hutan sub-montane serta hutan montane.

Spesies ini adalah ???????????????????????????????????? (aktif pada waktu malam). Mata kongkang sangat besar dan mempunyai lapisan ???????????????????????????? ???????????????????????????? yang reflektif untuk penglihatan lebih jelas pada waktu malam. Pergerakan Kongkang adalah seperti merangkak (????????????????????????????????) di atas dahan-dahan pokok. Ia gemar bergerak secara senyap dan boleh bergantung menggunakan dua kaki dalam masa yang lama. Apabila berjumpa pemangsa, ia tidak melawan dan lebih gemar mengelak (????????????????????????????) daripada bertembung. Jangka hayat Kongkang adalah sekitar 20 tahun.