[hari Gunung Sedunia/

[HARI GUNUNG SEDUNIA/ ???????????????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????? ????????????]

Sambutan hari Gunung Sedunia (???????????????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????? ????????????) diraikan pada 11 Disember setiap tahun. Bertemakan “???????????????????????????????? ????????????????????????????????????????????????” pada tahun ini, marilah kita menghargai kepelbagaian biodiversiti yang terdapat di gunung-gunung di Malaysia seperti Gunung Tahan.

Gunung Tahan terletak di Banjaran Tahan, Taman Negara dan mempunyai puncak tertinggi di Semenanjung Malaysia iaitu 2187m dari aras laut. Perkataan 'Tahan' sangat sinonim bagi mengambarkan ketahanan pendakinya dan keadaan gunung ini. Pendaki yang gemarkan ‘cabaran’ boleh memulakan perjalanan naik dari Kuala Tahan ke Sg. Relau, Merapoh yang mengambil masa lebih kurang tujuh hari perjalanan sejauh 100 km.

Sepanjang perjalanan Kuala Tahan - Sungai Relau, Merapoh, pendaki akan mengharungi 27 buah bukit dan menyusuri tujuh batang sungai di sepanjang pendakian. Kami kongsikan keindahan panorama di Gunung Tahan, Pahang.