[kenali Spesies: Lotong Ceneka Siam]

[KENALI SPESIES: LOTONG CENEKA SIAM]

Lotong Ceneka Siam (????ℎ????????????-????ℎ????????ℎ???????? ????????????????????????) atau nama saintifiknya ???????????????????????????????????? ???????????????????????????????????? dikategorikan oleh ???????????????? ???????????? ???????????????? ???????? ???????????????????????????????????????? ???????????????????????????? sebagai ???????????????? ???????????????????????????????????????? (????????). Di Malaysia, spesies ini adalah dilindungi di bawah Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010 [???????????????? 716]. Spesies ini turut dikenali sebagai Lotong Chenekah, Lotong Cenekah, ????????????????-????ℎ????????ℎ???????? ???????????????????????? dan ????ℎ????????????- ????ℎ????????ℎ???????? ????????????????????????.

Saiz badan individu spesies ini adalah sederhana, mempunyai ekor yang panjang, bahagian atas kepala dan belakang badan berwarna kelabu lebih gelap, bahagian bawah badan berwarna kelabu pucat atau lebih cerah. Spesies ini mendapat nama daripada bulu di bahagian kaki dan pahanya yang berwarna putih atau pucat. Ia bersifat ???????????????????????????? iaitu aktif pada waktu siang. Anak yang dilahirkan berwarna kelabu ke hitam dan lebih gelap pada bahagian lengan dan belakang badan serta cerah di bahagian bawah badan.

Spesies ini boleh ditemui di Thailand, Semenanjung Malaysia, Kepulauan Riau dan Sumatera, Indonesia iaitu di kawasan hutan tanah pamah, hutan bukit dan hutan berpaya.