[kenali Spesies: Lotong Cengkong]

[KENALI SPESIES: LOTONG CENGKONG]

Lotong Cengkong (???????????????????? ???????????????? ????????????????????????) atau nama saintifiknya ???????????????????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????? dari famili Cercopithecidae dikategorikan oleh ???????????????? ???????????? ???????????????? ???????? ???????????????????????????????????????? ???????????????????????????? sebagai ???????????????????????????????????????? (????????). Di Semenanjung Malaysia, spesies ini adalah dilindungi di bawah Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010 [???????????????? 716]. Nama lain bagi spesies ini adalah ???????????????????? ????????????????????????, ???????????????????????????????????????? ???????????????????????? Lotong Bercelak dan ???????????????????????????????????????? ???????????????? ????????????????????????.

Spesies ini mempunyai ????ℎ???????????? ???????????????????????????? ????????????????ℎ???????? di sekeliling mata dan mulut, bahagian atas dan bahu berwarna kelabu gelap kehitaman, bahagian kaki dan atas kepala yang seakan-akan jambul bewarna kelabu-putih serta bahagian perut dan dada yang juga berwarna kelabu-putih. Anak Lotong Cengkong yang baru lahir berwarna jingga atau kuning terang dan warna tersebut akan bertukar menjadi kelabu pada usia 6 bulan. Spesies ini turut digelar ???????????????????????????????????????? ???????????????? ???????????????????????? kerana keliling matanya yang berwarna putih yang kelihatan seakan-akan kaca mata putih.

Lotong Cengkong bersifat ???????????????????????????????? iaitu menghabiskan kebanyakan masanya di atas pokok. Ia boleh ditemui di pelbagai habitat iaitu dari hutan montane hingga ke hutan tepi pantai.

Kredit gambar :Hani Nabilia