[lapor Diri 31 Orang Asli Sebagai Renjer Hidupan

[LAPOR DIRI 31 ORANG ASLI SEBAGAI RENJER HIDUPAN LIAR BAGI ???????????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????????????? ???????????? ???????????????????????????????????????? ???????????????????????????????????? (BP3)

Sejumlah 31 Orang Asli telah melapor diri bertempat di Cameron Highlands pada 9 Oktober 2020. Kesemua calon yang telah terpilih akan bertugas sebagai renjer hidupan liar untuk ???????????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????????????? ???????????? ???????????????????????????????????????? ???????????????????????????????????? (BP3) di negeri Perak, Pahang dan Kelantan. Majlis telah dirasmikan oleh YBhg. Dato’ Abdul Kadir bin Abu Hashim, Ketua Pengarah PERHILITAN.

Program BP3 bertujuan untuk membanteras pencerobohan, pembalakan haram serta pemburuan hidupan liar di kawasan hotspot dalam kawasan perlindungan di Semenanjung Malaysia termasuk Taman Negara, Rizab Hidupan Liar, Taman Negeri, Hutan Simpanan Kekal (HSK) dan Tapak Ramsar dengan melibatkan kerjasama dari Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia (JPSM), Polis Diraja Malaysia (PDRM), agensi-agensi penguatkuasaan dan pertubuhan bukan kerajaan (Non-governmental organisation (NGO)).